2120. Dunakeszi, Fóti út
inform (kukac) airfoto pont hu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
ICAO Térkép
Használatáról
A térkép változatairól
Árak
Kapcsolat
Letöltés
Adatvédelem
Vissza a főoldalra

 

 


Az adatállomány használatáról néhány kiegészítés

 

Két változat létezik. Az első egyszerű Garmin térkéként kerülhet fel a készülékekre. Ez természetesen csak Garmin készülékekkel működik. Ez esetben a térkép ki-be kapcsolható. Mivel mérete elenyészően kicsi, 40 kb, régebbi készülékekre is feltölthető.

 

A másik esetben a készülékekbe aktív tracklog-ként kell feltölteni. Figyelni kell a GPS tracklog és útpont rögzítési korlátaira! Ez csak a tracklog-os változatra vonatkozik!

 

Szűkíthető adott földrajzi területre, légtértípusokra. Ez csak a tracklog-os változatra vonatkozik!

 

Siklórepülők (siklóernyősök, sárkányrepülők) elrejthetik a magassági vagy egyéb korlátok miatt rájuk nem vonatkozó légtereket, ezzel csökken a térképen kirajzolt légterek sűrűsége. Így 26 db légteret nem szükséges kirajzoltatni a készülékkel, köztük bizonyos G légtereket (pl.: hullám légterek) és TRA légtereket. Ez csak a tracklog-os változatra vonatkozik, a térkép változat jelenleg nem tartalmazza a nagy magasságú, 2900 m feletti légtereket!

 

Felhasználói visszajelzések, tapasztalatok alapján módosult a légterek készülékben megjelenő leírása.

A légterek leírása az alábbiak szerint épül fel:

2000-1050 LHSG2

Az első szakasz a légtér magassági adatait tartalmazza méterben. Földig tartó létereknél a GND helyett G jelenik meg. Utána a légtér azonosítója szerepel, majd kör alakú légterek esetén a légtér sugara. Végül a légtérhez kapcsolódó település neve ékezet nélküli formátumban. Az ilyen adattal rendelkező légterek esetében az üzemidő rövidítése következik az alábbi felépítésben:

NOTAM esetében N betű

'Hétfő 06.00 LT - péntek 22.00 LT között' esetében T (Time) betű

 

Bizonyos vagy akár minden, általunk fontosnak ítélt légtérhez, meghatározó ponthoz közeledésriasztást állíthatunk be egyes készülékeken. Ez elsősorban a tiltott (LH-P) vagy korlátozott (LH-R), kör alakú vonallal határolt légterek esetében jelent nagyszerű szolgáltatást.

 

Az adott légterekre vonatkozó felső és alsó magassági adatokat méterben tartalmazza, a siklórepülőkre vonatkozó közelítéssel, vagyis a 2900 m és GND közötti magassági értékek élveztek elsőbbséget az adatok feltöltésénél. Például Kecskemét MTMA1 esetében (4400m-600m) a légteret meghatározó pontokat 600 m-es magassággal rögzítettük, mivel ez esik bele a siklórepülők által használható VFR repülésekre fenntartott légtérhatárba. Ettől függetlenül természetesen a légteret határoló vonalak és a pontok mindkét adatot tartalmazzák.

 

Az egymásra épülő légterek esetében (pl.: Budapest TMA) az aktuálisan fontos légtér vagy pont adatait a következő módon tekinthetjük meg:

Készülékre töltött állomány esetében a kijelölt legfelső pontra kattintva, előugrik az azonos koordinátákon (esetleg különböző magasságokon) lévő pontok listája. Ebből lehet a szükséges pontot kiválasztani. Ez csak a tracklog-os változatra vonatkozik!

 

 

A számítógépes program használata esetében a keresés eszközsorból az 'Útpont neve' opciót választva kereshető ki név szerint a kérdéses pont.

 

 

A térkép használata nem helyettesíti a vonatkozó jogszabályok ismeretét, és nem garantálja azok betartását, az esetleges hibás készülék-beállítások miatt!

 

Az adatfeltöltést a 26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet és a magyarországi repülőterek hivatalos nyilvános adatai alapján végeztük.